Schol Tong Tarbot Schar Griet Kabeljouw Schelvis Wijting Rode poon Grauwe Poon Rode mul Paling Snoekbaars Roodbaars Blij Voorn

Als onderdeel van de tentoonstelling NIJVER|heden presenteren studenten van het Sandberg Instituut te Amsterdam werk in het buiten museum van het Zuiderzeemuseum. De jonge ontwerpers geven interpretaties op de evolutie van ambachten met als focus nijverheid en industrie├źn rondom de Zuiderzee.

In de voormalige viswinkel in het Zuiderzeemuseum toont Anna Brecht het proces en de zoektocht naar het maken van vissenleer. De zoektocht begon in Urk waar de grootste visafslag en visverwerkende industrie van Nederland is. Van het restmateriaal van deze industrie, vissenhuiden, kan leer worden gemaakt. Het idee dat je alles kunt gebruiken en niets weggooit is een oud gedachtengoed en tegelijkertijd ook heel erg van deze tijd. In een tijd waarin alles snel gaat en de technologie voor niets staat, zoeken wij naar mogelijkheden om duurzaam te leven en om meer te begrijpen van achtergronden en het ontstaan van producten.

foto: Erik & Petra Hesmerg